cucumber-88207_1920

Ogórki szklarniowe – uprawa ogórków pod osłonami

Czy ktoś wyobraża sobie wiosenną kanapkę bez dodatku ogórka szklarniowego? Absolutnie. Ogórek pochodzi z Indii. Choć ogórki szklarniowe nie mogą pochwalić się bogactwem składników odżywczych, to jednak są chętnie konsumowane, jako dodatki do sałatek, kanapek, czy element dekoracyjny innych dań. Ogórek świetnie nada się do gaszenia pragnienia w gorące dni, bowiem składa się w większości z wody. Ogórek dostarcza między innymi soli mineralnych, pozytywnie wpływa również na trawienie oraz usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Posiada również zdolności odkwaszające. Chociaż często obieramy ogórki ze skórki, to często radzi się, aby konsumować je razem, ze względu na to, że skórka ogórków posiada mnóstwo składników odżywczych. Nie zaleca się ich spożywania razem z pomidorami, ani warzywami, które zawierają dużo witaminy C. Ogórki znane są bowiem z posiadania enzymu, który rozkłada tę witaminę.
Jeśli planujemy uprawę ogórków, to powinniśmy zadbać o to, aby gleba była żyzna, próchnicza oraz dobrej przepuszczalności. Powinna także zapewniać utrzymanie wilgoci. Ogórków nie należy uprawiać na świeżo powapnowanej glebie. Warzywa te są także wrażliwe, na nadmiar azotu. Może on negatywnie wpływa na ich wzrost oraz jędrność i smak.

Ogórki lubią ciepło, temperatura, w której czują się najlepiej to ta pomiędzy 18 a 30 stopniami Celsjusza. Poniżej 10 stopni Celsjusza możemy spodziewać się problemów z kwitnieniem tych warzyw. Warzywa mogą nawet zacząć powoli zamierać. Są one również wrażliwe na zmianowanie, dlatego nie powinniśmy ich uprawiać rok w rok na tym samym miejscu. Dobre przedpole dla ogórków stanowią warzywa takie jak fasola, cebula czy kapusta. Ogórki potrzebują dużo wody, dlatego warto zadbać o to, aby dostarczyć im wystarczająco jej ilość. Zwłaszcza podczas okresu ich wzrostu oraz kwitnienia. Brak wystarczającej ilości może przyczynić się do opadania liści oraz kwiatów. Dzięki licznym odmianom ogórka, możemy wybrać taki gatunek, który najbardziej będzie nam odpowiadał.

hortinet.pl

%d bloggers like this: